Rotterdams WeerWoord

  • marketingcoördinatie
  • pers
  • social media
  • teksten

Is klimaatadaptatie een kunst? In zekere zin wel, het vergt heel wat creativiteit, verbeeldingskracht en aanpassingsvermogen om er voor te zorgen dat we ook over veertig jaar met z’n allen goed kunnen leven met het veranderende klimaat. Maar hoe zou een stad als Rotterdam er dan uit kunnen zien? Rotterdams WeerWoord schetste in de expositie Meteopolis vier toekomstbeelden voor het Rotterdam van 2060.

De zomers warmer, de winters kouder, het water stijgt… dat het klimaat verandert dat is zeker. Hoe wij daar als samenleving mee om gaan bepaalt uiteindelijk hoe de stad er over veertig jaar écht uit ziet. Het Rotterdams WeerWoord wil daarom nu het gesprek aangaan met alle inwoners om uit te vogelen hoe we samen die klimaatadaptieve stad kunnen vormgeven. Met een expositie als gespreksonderwerp was het aan Simone de taak om de Rotterdammers bij deze dialoog te betrekken.

‘Het gesprek over klimaatadaptatie moet nú starten.’

Een jaar lang werd er door vier ontwerpbureaus gewerkt aan tot de verbeelding sprekende scenario’s die een toekomstig beeld van Rotterdam laten zien. De expo Meteopolis zou als onderdeel van IABR-DOWN TO EARTH een maand in het Keilepand te zien zijn. Maar toen het eenmaal zover was, moest de hele kunst- en cultuursector op slot.

Om er voor te zorgen dat de boodschap van Meteopolis toch de Rotterdammers zou bereiken werd door 010 360° een Virtuele Tour gemaakt die alsnog vanuit woonkamers, schoolbanken en kantoren druk werd bezocht. Ook schreef Vers Beton o.a. mee aan een reisgids naar de vier toekomstbestemmingen van Rotterdam.

‘Virtueel wandelen door het Rotterdam van 2060.’

Met het neerzetten van de Meteopolis expo kwamen we dus voor een aantal uitdagingen te staan. Maar dat is niets vergeleken bij onze weg naar klimaatadaptatie. Het is nu belangrijker dan ooit om in gesprek te gaan met elkaar en actie te ondernemen om verandering in gang te zetten!

Meer lezen en meepraten over het klimaat en Rotterdam? Ga naar meteopolis.nl en doe mee aan de dialoog.